Logo

Telefony kontaktowe:

+ 48 506 196 785
Fax 022 292 37 00

E-mail:
biuro@forum-osob-poszkodowanych.pl

Pomagając innym pomagasz sobie
Wypadek samochodowy

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Osób Poszkodowanych w Wypadkach Strona Główna -> Szkody osobowe
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Tysia
Początkujący

PostWysłany: 07 Kwi 2009 21:39    Temat postu: Wypadek samochodowy

Hej.
9 miesięcy temu uczestniczyłam w wypadku samochodowym. Samochodem kierował mój tato, auto wpadło w poślizg i uderzyło bardzo blisko miejsca w którym ja siedziałem. Pzyjechała policja i karetka pogotowia, która zabrała mnie do szpitala. Efektem tego wypadku było to, że miałam połamaną miednicę, kości nóg, żebra i doznałam ogólnych potłuczeń. Leżałam w szpitalu 3 miesiące, potem rehablitacja, nie czuję jeszcze dobrze, ale jest coraz lepiej. Jak leżałam w szpitalu, to jeden z pacjentów powiedział mi, iż mogę się ubiegać o odszkodowanie z tyłu OC samochodu. Właścicielem samochodu jest mój tato, więc przed podjęciem decyzji o wystąpieniu do zakładu ubezpieczeń w którym mój tato wykupił ubezpieczenie OC z roszczeniem odszkodowania, chciałabym się upewnić, czy mój tato w związku z tym, iż ja wystąpię o odszkodowanie nie poniesie jakichkolwiek konsekwencji finansowych związanych z wypłatą odszkodowania dla mnie? Ten pacjent w szpitalu powiedział mi, że na pewno mój tato nie poniesie żadnych konsekwencji, ale chciałabym się jeszcze upewnić.
Sylwia
Początkujący

PostWysłany: 08 Kwi 2009 10:30    Temat postu:

Cześć.
Wydaje mi się, że w przypadku zgłoszenia przez Ciebie wniosku o odszkodowanie do towarzystwa ubezpieczeniowego Twój tato jednak poniesie konsekwencje finansowe jakimi będą odszkodowanie dla Ciebie i pewnie jakieś koszty manipulacyjne dla towarzystwa.
przemogtx
Początkujący

PostWysłany: 08 Kwi 2009 10:36    Temat postu:

Czołem.
Sylwia, będę delikatny, nie masz racji, towarzystwo ubezpieczeniowe nie obciąży żadnymi kosztami taty Tysi.
Tysia możesz śmiało składać wniosek o roszczenie w towarzystwie ubezpieczeniowym.
Tysia
Początkujący

PostWysłany: 08 Kwi 2009 10:46    Temat postu:

Hej.
No i dalej nie wiem, czy tato z tytułu żądania ode mnie odszkodowania od towarzystwa ubezpieczeniowego poniesie konsekwencje finansowe, czy nie. Jest na tym form ktoś, kto wie na pewno, jakiś ekspert?
Pomocny
Początkujący

PostWysłany: 09 Kwi 2009 12:10    Temat postu:

Tysia napisał:
Hej.
No i dalej nie wiem, czy tato z tytułu żądania ode mnie odszkodowania od towarzystwa ubezpieczeniowego poniesie konsekwencje finansowe, czy nie. Jest na tym form ktoś, kto wie na pewno, jakiś ekspert?

Oczywiście możesz zgłosić roszczenie do ubezpieczyciela samochodu taty, a biorąc pod uwagę zakres obrażeń to powinnaś, bo odszkodowanie może być przyznane w znacznej kwocie.

Jeśli chodzi o konsekwencje dla taty to nie jest prawdą, że zgłoszenie szkody nie będzie rzutowała na jego sytuację finansową, ponieważ straci zniżki i będzie musiał płacić przez pewien czas większe składki na ubezpieczenie.
W mojej ocenie jednak bezwzględnie zgłosił bym szkodę.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
Andrzej
Administrator

PostWysłany: 09 Kwi 2009 20:46    Temat postu:

Dobry wieczór.
Zgadzam się z Pomocnym.
Tato Pani nie poniesie znacznych kosztów finansowych poza kosztami podwyższonej składki na ubezpieczenie z tytułu polisy OC (są to minimalne koszty od 10 do 20 % jednorazowej utraty zniżek w skali roku), pod warunkiem, że w momencie wypadku:
- był trzeźwy,
- miał opłaconą składkę OC,
- miał ważne badanie techniczne pojazdu,
- miał ważne prawo jazdy.
piotr11
Zaawansowany

PostWysłany: 11 Kwi 2009 16:45    Temat postu: Nad czym się tu zastanawiać...

Nad czyn się tu zastanawiać ???
Nawet jeśli podniesie się twojemu tacie zniżka to kasa jaką możesz dostać od TU , będzie na pewno duża przy takich obrażeniach to tak naprawde to zadny koszt
Zgłaszaj szkodę bo nie ma sie nad czym zastanawiać...!!!
Tysia
Początkujący

PostWysłany: 11 Kwi 2009 16:57    Temat postu:

Hej.
Dziekuję wszystkim za rozwianie moich wątpilwości. Zastanawiam się jednak nad tym, czy samej starać się o odszkodowanie? Czy zlecić to wyspecjalizowanej firmie, bądź kancelarii adwokackiej? Jeżeli zdecydowałabym się jednak na firmę, to która miałaby to być? Dużo ich teraz jest. Może ktoś ma jakieś pozytywne doświadczenia w związku z wynajęciem firmy do ubiegania się o odszkodowanie?
Wojtas
Początkujący

PostWysłany: 11 Kwi 2009 17:15    Temat postu: Witaj Tysia...

Proponuję zapytać się moderatora tego forum. Z tego co zauważylem to za nim stoi Europejskie Centrum Odszkodowań ktore jest liderem i pomaga nie tylko poszkodowanym w wypadkach ale też dzieciom. Ostatnio znalazłem link do licytacji na WOŚP w TVP gdzie kupili I Zlotą Kartę...Obejrzyj ten link:

http://www.dailymotion.pl/search/euco/video/x805l9_powermed-euco-wosp-2009-aukcja_fun
Pozdrawiam.
Bogdan
Początkujący

PostWysłany: 11 Kwi 2009 17:21    Temat postu:

Cześć.

Ja też słyszałem o EuCO. Pomagają nie tylko poszkodowanym w ubieganiu się o to co im sie należy, ale też wspierają wiele instytucji i osób charytatywnie.
Andrzej
Administrator

PostWysłany: 11 Kwi 2009 17:30    Temat postu:

Dzień dobry.

Nasze forum ściśle współpracuje z Europejskim Centrum Odszkodowań. Jeżeli byłaby Pani zainteresowana powierzeniem nam swojej sprawy to prosimy o kontakt mailowy lub telefoniczny.
Tysia
Początkujący

PostWysłany: 11 Kwi 2009 17:36    Temat postu:

Hej. Smile
Obejrzałam licytację i jestem pod wrażeniem. Oby więcej takich firm w Polsce i na świecie, które nie tylko zarabiają, ale też pomagają. Smile
Sama chętnie pomagam innym.
Przekonaliście mnie. Powierzę swoją sprawę tej firmie.
Wszystkim, którzy udzielili mi odpowiedzi bardzo dziękuję. Smile
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Osób Poszkodowanych w Wypadkach Strona Główna -> Szkody osobowe Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: