| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Beta Początkujący
|
Wysłany: 28 Kwi 2009 11:27 Temat postu: Skręcone środstopie. |
|
|
Witam.
Skreciłam śródstopie w pracy. zgłosiłam to jako wypadek w pracy. Na pogotowiu dostałam skierowanie do leczenie chirurgicznego. Dostałam 5 dni zwolnienia. Przez pierwsze dni nie mogłąm stanąć na stopie, teraz dalej boli. Na zwolnienie już nie chcę iść, pracuję w biurze więc większość dnia siedzę. Żadna rehabilitacja nie wchodzi w grę bo jestem w ciąży. Proszę mi powiedzieć czy przez tak krótkie zwolnienie lekarskie i brak rehabilitacji mogę nie dostać żadnego odszkodowania w ZUS z tytułu wypadku w pracy? Czy ktoś miał skręcenie śródstopia jak długo bolało, i ile procent uszczerbku na zdrowiu można za to otrzymać. Dziękuję za odpowiedzi. _________________ Beta |
|
| Powrót do góry |
|
 |
piotr11 Zaawansowany
|
Wysłany: 28 Kwi 2009 14:39 Temat postu: Skręcone środstopie - pomoc |
|
|
Witam Beato.
Przede wszystkim na Twoim miejscu zastanowiłbym się czy unikanie rehabilitacji i leczenie jest dobrym rozwiązaniem w sytuacji kiedy spodziewasz się dziecka.
Twoja sprawność fizyczna będzie miała przełożenie na sprawność psychiczną a dobre samopoczucie w okresie wychowywania jest rzeczą bardzo istotną.
Rozważ to jeszcze?!?
W kwestii ZUS-u to nie powinnaś mieć problemu tylko trzeba złożyć dokumenty odnośnie zaistniałego zdarzenia ( dokumentacja medyczna + protokół BHP ) z reguły tym powinien zajmować się pracodawca.
Druga sprawa to napisz jak doszło do tego zdarzenia to jeśli nie było w tym Twojej winy tylko nierówna nawierzchnia, ślisko lub inne okoliczności to będziesz mogla ubiegać się o odszkodowanie z polisy OC pracodawcy od firmy ubezpieczeniowej
W kwestii procentowego uszczerbku na zdrowiu to zostanie to zweryfikowane po komisji lekarskiej powołanej przez ZUS, na co ma też wpływ okres leczenia( czyli jeśli rezygnujesz z dalszego leczenia i rehabilitacji jest to dobrym argumentem do pomniejszenia % - więc nie ryzykuj i zastanów się) _________________ Pozdrawiam. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|