|
Pomagając innym pomagasz sobie
|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
kinia Początkujący
|
Wysłany: 16 Kwi 2009 16:02 Temat postu: Nie podjęcie pracy przez wypadek |
|
|
Hej.
Cztery miesiące temu miałam wypadek samochodowy, ja prowadziłam, sprawca wyjechał z podporząkowanej i uderzył z lewej strony w mój samochód na wysokości przedniego słupka. Przyjechało pogotowie, które zabrało mnie do szpitala, tam stwierdzono u mnie złamanie kości piszczelowej. Jestem już po leczeniu, ale jeszcze w trakcie rehabilitacji. Przyjechała też policja na miejsce wypadku, jak się później dowiedziłam sprawca przyznał się, a świdkowie zdarzenia potwierdzili to. W tym wątku sprawa jest prosta, schody zaczynają się w innej sprawie.
Około pótora miesiąc przed wypadkiem postanowiłam zmienić pracę, po dwóch tygodniach odezwała się firma i zaprosiła mnie na rozmowę kwalifikacyjną, którą przeszłam pozytywnie, potem była jeszcze jedna rozmowa i testy, które też zakończyły się pozytywnie. Po rekrutacji firma podpisała ze mną przedwstępną umowę o pracę, w poprzedniej firmie złożyłam wypowiedzenie z terminem wypowiedzenia, ale postanowiłam międzi zakończeniem jednej pracy, a rozpoczęciem drugiej odpoczać sobie. Pech chciał, że w tym właśnie okresie zdarzył się mi ten wypadek. Czy mogę się ubiegać od sprawcy odszkodowania za utracone dochody w związku z niepodjęciem pracy tzn. nie wywiązaniem się przeze mnie z umowy przedwstępnej? _________________ kinia |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Pomocny Początkujący
|
Wysłany: 16 Kwi 2009 16:06 Temat postu: |
|
|
Jeśli jest potwierdzenie przyrzeczenia zawarcia umowy to nie powinno być problemu z wyegzekwowaniem roszczenia. Musisz zadbać o zaświadczenie od pracodawcy w którym określi wynagrodzenie jakie miałaś otrzymywać w wysokości brutto - netto.
Jeśli na Twoje miejsce zatrudniono inną osobę poproś niedoszłego pracodawcę o wpisanie tego faktu. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
kinia Początkujący
|
Wysłany: 24 Kwi 2009 08:17 Temat postu: |
|
|
Hej.
W umowie przedwstępnej ma wpisane, zarobki, ale niedoszły pracodawca nie chce mi wystawić takiego zaświadczenia, iż na moje miejsce została zatrudniona inna osoba, twierdząc, iż nie ma takiego obowiązku, chociaż wiem, że została zatrudniona. Czy bez takiego zaświadczenia od niedoszłego pracodawcy, a tylko z umową przedwstępną mogę złożyć wniosek do ubezpieczyciela o odszkodowanie za utracone zarobki? _________________ kinia |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Ekspert Średnio zaawansowany
|
Wysłany: 24 Kwi 2009 10:03 Temat postu: |
|
|
| Oczywiście że może Pani złożyć wniosek w oparciu o umowę przedwstępną. Nie powinni robić żadnych problemów z wypłatą. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|