| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Alicja Początkujący
|
Wysłany: 16 Mar 2009 11:20 Temat postu: Zalane mieszkanie. |
|
|
Witam Państwa.
Wczoraj podczas mojej nieobecności sąsiad zalał mi mieszkanie. Rozmawiałam już z nim i faktycznie poczuwa się do winy. Powiedział mi, że nie ma OC uwzględnijącego takie przypadki, ja natomiast mam. Czy mogę się zwrócić do mojego ubezpieczyciela o zwrot wszytkich kosztów, które będę musiała ponieść w związku z między innymi wymianą części parkietu w przedpokoju i pokoju? _________________ Alka |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Andrzej Administrator
|
Wysłany: 16 Mar 2009 11:50 Temat postu: |
|
|
Witam Panią.
Może się Pani starać o odszkodowanie od swojego ubezpieczyciela, powinna Pani zgłosić tą szkodę do likwidacji najlepiej w oddziale ubezpieczyciela w którym zawierała Pani polisę OC. Zjawi się u Pani likwidator i sporzadzi oględziny mieszkania i protokół z oględzin. Na tej podstawie zostanie Pani wypłacone odszkodowanie. Regresem natomiast wysokość odszkodowania zostanie ściągnięta od Pani sąsiada. _________________ Andrzej |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Alicja Początkujący
|
Wysłany: 16 Mar 2009 17:51 Temat postu: |
|
|
Przepraszam, że spytam, a co to jest regres? _________________ Alka |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Andrzej Administrator
|
Wysłany: 16 Mar 2009 18:07 Temat postu: |
|
|
Regres polega na tym, że towarzystwo ubezpieczeniowe wyceni Pani straty, wypłaci Pani odszkodowanie, a potem wartość tego odszkodowania ściągnie z Pani sąsiada. _________________ Andrzej |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Alicja Początkujący
|
Wysłany: 16 Mar 2009 18:30 Temat postu: |
|
|
To teraz już nie wiem. Sąsiad to dobry człowiek, 20 lat jesteśmy sąsiadami i nigdy nie było między nami sporów, ani innych nieprzyjemności. Porozmawiam z nim jak zgodzi się pokryć koszty z własnej kieszeni to chyba nie będę zwracała się do ubezpieczyciela o wypłatę odszodowania. _________________ Alka |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Alicja Początkujący
|
Wysłany: 16 Mar 2009 20:39 Temat postu: |
|
|
Sąsiad powiedział, że pokryje koszty z własnej kieszeni, a część prac związanych z naprawą zrobi sam. To dobry człowiek, wiec nie będę zwracała się do ubezpieczyciela o wypłatę odszkodowania. Przepraszam za kłopt. Dziękuję za wyjaśnienie mojego problemu. _________________ Alka |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|