|
Pomagając innym pomagasz sobie
|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
potrącony Początkujący
|
Wysłany: 04 Lip 2009 15:37 Temat postu: potrącony po d wpływem |
|
|
Witam.
Wczoraj wieczorem przechodząc z kobietą na pasach zostałem potrącony przez samochód osobowy. Leżałem chwilę na ulicy przed samochodem. Jakaś dziewczyna ściągnęła mnie na chodnik, a sprawca widząc wolną drogę zgasił światła i prysnął. 'Blachy' spisała jedna z koleżanek. Mamy liczne stłuczenia na nogach i żebrach, ale na szczęście bez złamań. Po 2h wyszliśmy ze szpitala, gdzie czekał na nas radiowóz. Pomimo, iż policjant stwierdził, że jesteśmy trzeźwi to zgodnie z procedurą musieliśmy dmuchnąć w alkomat (trochę niesmaczną minę mięliśmy jak się o tym dowiedzieliśmy): 0.71-0.75 promila po dwóch piwach.
Mam takie pytanko. Czy mogę się starać o jakiś odszkodowanie (od mojego zakładu pracy lub zbiegłego z wypadku mężczyzny)? Czy będę jeszcze ciągany po komendach lub sądach w tej sprawie? _________________ Proszę o pomoc |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Andrzej Administrator
|
Wysłany: 05 Lip 2009 14:55 Temat postu: |
|
|
Witam Pana.
Może się Pan starać o odszkodowanie od sprawcy wypadku, a dokładniej od właściciela samochodu, który Pana potrącił (z jego polisy OC). Na niekorzyść sprawcy będzie działało to, iż uciekł z miejsca wypadku nie udzielając Panu pomocy. Miał Pan świadków zdarzenia w postaci osób, które z Panem były, więc nie będzie problemu z uprawdopodobnieniem zaistniałych zdarzeń. Z tego co Pan pisze wynika, iż Policja wie już o wypadku, więc niewykluczone jest, iż może być Pan wzywany do złożenia wyjaśnień w związku z w/w wypadkiem. Gdyby miał Pan więcej pytań to chętnie służymy pomocą. _________________ Andrzej |
|
| Powrót do góry |
|
 |
piotr11 Zaawansowany
|
Wysłany: 05 Lip 2009 21:31 Temat postu: |
|
|
Witam.
Jesli przechodziłeś na pasach zgodnie z prawem w ruchu drogowym:
-czyli, nagle nie wtargnąłeś,
-nie przechodziłeś na czerwonym świetle,
to nie ma znaczenia to, że byłes pod wpływem alkoholu. Masz prawo do tego aby wypić i nie zrobiłeś nic co było niezgodne z prawem.
Jęsli spełniasz te warunki to odszkodowanie pewne na 100% bez pomniejszenia o przyczynienie, gdyby wyszły jakieś inne fakty istotne dla sprawy.
Pozdrawiam i do boju. _________________ Pozdrawiam. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|