| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Krystyna Początkujący
|
Wysłany: 18 Kwi 2009 13:20 Temat postu: Pijany kierowca... |
|
|
Zostałam potrącona na chodniku wraz z synkiem przez pijanego kierowce auta.
Sprawca na policji przyznał się do czynu. Teraz będzie sprawa karna.
Moje pytania:
1. Czy i jak moge dochodzić od sprawcy odszkodowania ( mój synek jest w fatalnym stanie, potrzebne są pieniążki na badania i rechabilitacje )?
2. Gdzie mam pójść, co zrobić?
3. Jakie czynności muszę wykonać ?
Pomocy _________________ Dziękuje za pomoc... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
piotr11 Zaawansowany
|
Wysłany: 18 Kwi 2009 13:25 Temat postu: Trzeba działać... |
|
|
sprawca musi udostępnić polisę(OC)i należy zgłosić szkodę na osobie w towarzystwie ubezpieczeniowym, gdzie auto było ubezpieczone. Jeżeli Pani i syn doznaliscie krzywdy, należy zgłosić szkodę dla Pani i dziecka .
Na pewno wypłacą na rehabilitacje oraz odszkodowanie za poniesiony uszczerbek na zdrowiu.
Warto poszukac pomocy w takich sprawach żeby jak najwięcej wyrwać od ubezpieczyciela. _________________ Pozdrawiam. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Jarosław Początkujący
|
Wysłany: 18 Kwi 2009 13:27 Temat postu: Czasami bywa inaczej... |
|
|
Nie do końca. Ubezpieczyciel w pierwszej kolejności dba o swoje środki. To jest fakt i nie podlega polemice. Często uwarunkowywują wypłate odszkodowania od zakończenia postępowania karnego, a jaki będzie wynik to nie jest takie oczywiste. Biorąc pod uwagę,że sprawa będzie trwała np. rok, a nastepnie ubezpieczyciel podejmie kroki w celu ustalenia wysokości odszkodowania, może się okazać że wypłata odszkodawania przeciągnie się w czasie o kolejny rok. Zatem, nic nie stoi na przeszkodzie aby wykorzystać każdą dostępną drogę i na podstawie wyroku domagać się wypłaty odszkodowania od ubezpieczyciela. _________________ -------- Bałtyk - Wita ! ---------------- |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Ekspert Średnio zaawansowany
|
Wysłany: 20 Kwi 2009 09:03 Temat postu: |
|
|
| W przypadku potrącenie pieszego odpowiedzialność kształtuje się na zasadzie ryzyka i nie będzie konieczności oczekiwania na wyrok w sprawie karnej, tym bardziej że facet potrącił Poszkodowanych na chodniku. Radziłbym jak najszybciej ustalić ubezpieczyciela i wystąpić o zaliczkę na poczet kosztów leczenia. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|