Logo

Telefony kontaktowe:

+ 48 506 196 785
Fax 022 292 37 00

E-mail:
biuro@forum-osob-poszkodowanych.pl

Pomagając innym pomagasz sobie
Niespodziewane hamowanie.

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Osób Poszkodowanych w Wypadkach Strona Główna -> Szkody z OC
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Daria
Początkujący

PostWysłany: 14 Kwi 2009 17:04    Temat postu: Niespodziewane hamowanie.

Witam.
Dwa dni temu jechałam dwupasmówką, przede mną jechał inny samochód, ja jechałam lewym pasem, samochód jadący przede mną prawym pasem, gdy zbiżalismy się do skrzyżowania z sygnalizacją świetlną (mieliśmy zielone), jadący przede mną samochód nagle skręcił w lewo, nie miałam gdzie uciekać, hamowanie niewiele dało i uderzyłam w skręcający samochód. Okazało się, że jadąca przede mną kobieta słabo znała miasto i zauważywszy w ostatniej chwili ulicę w którą miała wjechać, zahamowała i skręciła w lewo. Nie użyła wcześniej kierunkowskazu, by zasygnalizować zmianę pasa ruchu. Samochód jadący za mną ledwo wyhamował. Pani kierująca samochodem przyznała, że w ostatniej chwili zauważyła ulicę w którą miała wjechać i zapomniała włączyć kierunkowskazu. Spisałyśmy oświadczenie. W oświadczeniu kierująca samochodem w który uderzyłam przyznała się, iż zmieniła pas ruchu bez kierunkowskazu, czego efektem był w/w wypadek.
Wydawało się, iż sprawa jest wyjaśniona, kto zawinił, ale nie, dzisiaj rano zadzwonił do mnie prawnik i przedstawił się, iż reprezentuje sprawczynię wypadku. Poinformował mnie, iż sprawczyni wycofuje oświadczenie i twierdzi, iż podpisała je gdyż była w szoku i nie wiedziała co podpisuje. Twierdzi rowinież, iż to ja byłam sprawcą wypadku, gdyż nie zachowałam bezpiecznej odległości za jej pojazdem, a ona długo wcześniej sygnalizowała skręt w lewo i zjechała w lewo, a ja na nią najechałam. Nie wiem co zrobić. Czy tak sobie po prostu można najpierw złożyć oświadczenie, a potem je wycofać argumentując to tym, iż była w szkou? Co mam dalej z tym zrobić? Pomóżcie.
Alicja
Początkujący

PostWysłany: 14 Kwi 2009 19:31    Temat postu:

Cześć Daria.

Podobno można wycofać takie oświadczenie. Trzeba być prawnikiem, by połapać się we wszystkich przepisach. Stara zasada się sprawdza:
"Brak znajomości prawa szkodzi"
Co możesz zrobić?
Może masz świadków tego zdarzenia? Pisałaś o kierowcy jadącym za Tobą, który ledwo wyhamował. Może są jeszcze jacyś inni świadkowie?
Jan
Początkujący

PostWysłany: 15 Kwi 2009 18:27    Temat postu:

Dzień dobry.

Zgadza się, można wycofać oświadczenie.
Niech Pani poszuka świadków zdarzenia, oni powinni poświadczyć jak było na prawdę.
Andrzej
Administrator

PostWysłany: 16 Kwi 2009 10:05    Temat postu:

Dzień dobry.

Zgadzam się z Panią Alicją i Panem Janem. Powinna Pani poszukać jak najwięcej świadków tego wypadku jak również zgłosić wypadek na policji z wnioskiem o wszczęcie postepowania przeciwko sprawczyni wypadku.
Pomocny
Początkujący

PostWysłany: 16 Kwi 2009 10:30    Temat postu:

Należy sprawę wypadku zgłosić natychmiast na Policji, przedstawiając jako dowód oświadczenie, które sprawczyni podpisał. W toku postępowania w trakcie przesłuchań wyjdzie kto ma rację w tym sporze i kwestia odszkodowania będzie prosta do przeprowadzenia.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
izabela
Początkujący

PostWysłany: 12 Maj 2009 10:05    Temat postu: Wtam

Moim zdaniem powinnaś jak najszybciej zgłosić sprawę na policji,jeśli policja rozpocznie postępowanie istnieje szansa że pod odpowiedzialnością karną nie będzie kłamać.Sprawę powinien zbadać również biegły do spraw drogowych.Musisz działać .Powodzenia
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Osób Poszkodowanych w Wypadkach Strona Główna -> Szkody z OC Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: