Logo

Telefony kontaktowe:

+ 48 506 196 785
Fax 022 292 37 00

E-mail:
biuro@forum-osob-poszkodowanych.pl

Pomagając innym pomagasz sobie
nawiązka

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Osób Poszkodowanych w Wypadkach Strona Główna -> Szkody z OC
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Graza
Początkujący

PostWysłany: 15 Kwi 2009 18:28    Temat postu: nawiązka

Mój syn spowodował wypadek samochodowy swoim autem. Syn był trzeźwy, auto miało wykupione w PZU ubezpieczenie OC, NW (na 5 tyś zł.) i mini assistans. Była godz ok 22.00 i była deszczowa pogoda Syn odwoził kolegę z dziewczyną do domu. Jechała ona z nim nie pierwszy raz i mieli jeszcze w planie wyjazd do Warszawy następnego dnia. Syn wpadł w poślizg. Na zakręcie auto stanęło w poprzek drogi i uderzył w jego boczne tylne drzwi od strony pasażera drugi samochód, jadący z naprzeciwka. Pasażerka siedząca od strony zderzenia nie miała zapiętych pasów i doznała licznych urazów. Syn był potłuczony, miał zszywaną głowę i przez ok miesiąc nosił kołnierz ortopedyczny. Pasażer siedzący obok kierowcy nie poniósł żadnych obrażeń.

Sąd zasądził od syna nawiązkę na rzecz pasażerki 10 000zł.
Dodatkowo zwrot kosztów jej adwokata 500zł.Grzywna 1000zł i ponad 1500zł opłaty i koszty sądowe.

Wiem, że PZU nie zawsze wypłaca nawiązkę. Jak jest w tym przypadku? Czy PZU jest zobowiązane ją pokryć, jak również koszt jej adwokata? Na czym polega ubezpieczenie OC skoro PZU raz płaci, a raz nie taką nawiązkę (kierowca był trzeźwy). Pod koniec stycznie napisaliśmy do PZU, pismo w sprawie wypłacenia z polisy w/w nawiązki i do dziś nie ma odpowiedzi(mam potwierdzenie odbioru). Jaki termin ma PZU na taką odpowiedź? Czy w międzyczasie nie przyjdzie do mnie komornik?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
Andrzej
Administrator

PostWysłany: 15 Kwi 2009 19:13    Temat postu:

Dobry wieczór.

Sprawę Pani syna przekazaliśmy do szczegółowej analizy współpracującej z naszym forum Kancelarii Europejskiego Centrum Odszkodowań.
Prosimy o kontakt telefoniczny w dniu jutrzejszym po godzinie 12.00, wówczas sprawa Pani syna będzie już po wstępnej analizie i możemy potrzebować jeszcze dodatkowych informacji.
Pomocny
Początkujący

PostWysłany: 16 Kwi 2009 09:52    Temat postu: Re: nawiązka

Graza napisał:
Mój syn spowodował wypadek samochodowy swoim autem. Syn był trzeźwy, auto miało wykupione w PZU ubezpieczenie OC, NW (na 5 tyś zł.) i mini assistans. Była godz ok 22.00 i była deszczowa pogoda Syn odwoził kolegę z dziewczyną do domu. Jechała ona z nim nie pierwszy raz i mieli jeszcze w planie wyjazd do Warszawy następnego dnia. Syn wpadł w poślizg. Na zakręcie auto stanęło w poprzek drogi i uderzył w jego boczne tylne drzwi od strony pasażera drugi samochód, jadący z naprzeciwka. Pasażerka siedząca od strony zderzenia nie miała zapiętych pasów i doznała licznych urazów. Syn był potłuczony, miał zszywaną głowę i przez ok miesiąc nosił kołnierz ortopedyczny. Pasażer siedzący obok kierowcy nie poniósł żadnych obrażeń.

Sąd zasądził od syna nawiązkę na rzecz pasażerki 10 000zł.
Dodatkowo zwrot kosztów jej adwokata 500zł.Grzywna 1000zł i ponad 1500zł opłaty i koszty sądowe.

Wiem, że PZU nie zawsze wypłaca nawiązkę. Jak jest w tym przypadku? Czy PZU jest zobowiązane ją pokryć, jak również koszt jej adwokata? Na czym polega ubezpieczenie OC skoro PZU raz płaci, a raz nie taką nawiązkę (kierowca był trzeźwy). Pod koniec stycznie napisaliśmy do PZU, pismo w sprawie wypłacenia z polisy w/w nawiązki i do dziś nie ma odpowiedzi(mam potwierdzenie odbioru). Jaki termin ma PZU na taką odpowiedź? Czy w międzyczasie nie przyjdzie do mnie komornik?

Pani Syn musi zapłacić nawiązkę i PZU nie ma żadnego obowiązku jej zwracać. Nawiązka to środek karny, dodatkowa dolegliwość nałożona na sprawcę. W niniejszej sprawie stanowisko zajmował SN, który stwierdził, że "Sprawca wypadku komunikacyjnego, od którego zasądzono nawiązkę na podstawie art. 46 § 2 i art. 48 KK, nie może domagać się od ubezpieczyciela - na podstawie umowy ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej posiadaczy pojazdów mechanicznych za szkody powstałe w związku z ruchem tych pojazdów - zwrotu nawiązki zapłaconej pokrzywdzonemu. - wyrok SN z z 2006-12-21 III CZP 129/06 Orzecznictwo Sądu Najwyższego Izba Cywilna 2007/10/151/48.
Wg mnie kosztów sądowych też nie można żądać z własnej polisy OC.

Jeśli osoba na rzecz której zasądzono nawiązkę złoży stosowny wniosek u komornika, może zostać wszczęta egzekucja.
Radziłbym więc niezwłocznie zapłacić koszty, na zapłatę nawiązki negocjować np. na raty.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
Andrzej
Administrator

PostWysłany: 16 Kwi 2009 11:48    Temat postu:

Dzień dobry.
Kancelaria Europejskiego Centrum Odszkodowań tak samo interpretuje Pani sprawę jak Pomocny. W przypadku dodatkowych pytań prosimy o kontakt mailowy lub telefoniczny.
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Osób Poszkodowanych w Wypadkach Strona Główna -> Szkody z OC Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: