|
Pomagając innym pomagasz sobie
|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Edward Początkujący
|
Wysłany: 02 Kwi 2009 01:48 Temat postu: uszkodzony samochod |
|
|
Zostałem poszkodowany w wypadku drogowym (uszkodzony samochód) i czekam na wizytę rzeczoznawcy, który wyceni szkody powstałe w wyniku tego wypadku. Odszkodowanie zostanie wypłacone z polisy OC sprawy ubezpieczonego w PZU. Sprawca w chwili wypadku był pod wpływem alkoholu (nie ma jeszcze wyników badania krwi, ale sam zeznał w notatce policyjnej, że wypił 5 piw 0,5l).
Zastanawiam się jak odbywają się oględziny uszkodzonego pojazdu. Mój samochód jest uderzony centralnie z przodu. Ze względu na uszkodzenie rozrządu nie można zapalić silnika i sprawdzić czy wszystkie urządzenia elektroniczne działają np. klimatyzacja, wspomaganie itd. W jaki sposób rzeczoznawca oceni szkody powstałe w wyniku wypadku? Wybrałem wariant rozliczenie gotówkowego, ponieważ wtedy mechanik czy lakiernik lepiej wykona naprawę. Nie wiadomo czy tylko rozrząd jest do wymiany, czy może cała oś, wałek również został uszkodzony. Tego nie widać. Jak on to oceni? Jak oceni szkody, których nie widać? Dopiero w trakcie naprawy może wyjsć na jaw, że wiele innych rzeczy zostało jeszcze uszkodzonych. Pod maska jest dość sporo elektroniki i boje się, że coś może być uszkodzone, a nie zostanie policzone w eycenę szkody. Jak to wszystko się odbywa? Jak to jest z wyceną szkody komunikacyjnej?
Z góry dziękuję, E. _________________ Dzięki... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Ewa Początkujący
|
Wysłany: 02 Kwi 2009 16:42 Temat postu: |
|
|
Cześć.
Ja bym na Twoim miejscu zdecydowała się na wycenę warsztatową. Sam piszesz, że w Twoim samochodzie jest sporo elektroniki, więc dopóki nie sprawdzi tego mechanik w warsztacie dopóty Ty nie będziesz wiedział co jest dobre, a co uszkodzone. _________________ Ewa |
|
| Powrót do góry |
|
 |
przemogtx Początkujący
|
Wysłany: 21 Kwi 2009 11:53 Temat postu: |
|
|
Hej.
Jeśli podczas naprawy zostaną ujawnione dodatkowe uszkodzenia, bedziesz miał dodatkowe oględziny. Po prostu zgłosisz ten fakt do ubezpieczyciela i tyle. Nie martw sie to normalne, nie zawsze da się wszystko od razu zobaczyć.
Inna rzecz, że jeśli sprawca zdarzenia był pod wpływm alkoholu to sprawa
pójdzie do sądu, a ubezpieczyciel może czekać z wypłatą odszkodowania do czasu otrzymania prawomocnego wyroku sądu. _________________ przemo gtx |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Edward Początkujący
|
Wysłany: 21 Kwi 2009 12:06 Temat postu: |
|
|
Cześć.
Jeżeli wyjdą w czasie naprawy nowe uszkodzenia to wszystko oddali w czasie wypłatę odszkodowania.
No i pozostaje kwestia trzeźwości sprawcy, sprawa też nie wygląda za wesoło, gdyż wyniki badania jego krwi będą za około miesiąc. Wg. tego co mówił policjant, to próbki wysłano do Katowic, do miasta wojewódzkiego. Później jeszcze sprawa sądowa, więc znowu wszystko oddali się w czasie.
Zastanawiam się też jak będzie z dodatkowymi urzadzeniami w które samochód był wyposażony, a które zainstalowałem we własnym zakresie np. parktronic czy halogeny. Przednie reflektory mam z nowego modelu i są znacznie droższe od tych seryjnie instalowanych w tym roczniku. To sa lampy prawie nowe (około roku temu je wymieniałem). Koszt jednej lampy w ASO to prawie 900zł, na aukcjach 500zł. Czy rzeczoznawca może policzyć mi badziewny zamiennik z którego "sreberko" po roku odpadnie? _________________ Dzięki... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|