Logo

Telefony kontaktowe:

+ 48 506 196 785
Fax 022 292 37 00

E-mail:
biuro@forum-osob-poszkodowanych.pl

Pomagając innym pomagasz sobie
skoda octawia 1,9 tdi z 2000r

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Osób Poszkodowanych w Wypadkach Strona Główna -> Szkody z AC
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Piotr...
Początkujący

PostWysłany: 16 Kwi 2009 18:54    Temat postu: skoda octawia 1,9 tdi z 2000r

W dniu 29 marca 2009r nabyłem auto skoda octawia 1,9 tdi z 2000r (wersja SLX z dodatkowym wyposażeniem tj. klimatyzacja, 4 szyby elektryczne, 4 poduszki powietrzne).Zapłaciłem podatek PCC od kwoty 16700zł.
W dniu 1.04.2009r moja małżonka miała kolizję drogową z nie swojej winy.Sprawca został ukarany mandatem.Posiada on ubezpieczenie OC w firmie UNIQA.Firma ta ustaliła wartość pojazdu na kwotę 15 tys zł(uwzględniając przebieg 264 tys km ) Jestem jego piątym właścicielem,więc obniżyli wartość z tego tytułu!
Oczywiście stwierdzili szkodę całkowitą,wartość pozostałości 5800zł,więc mogą wypłacić 9200zł.
Oznajmiłem,że nie sprzedam samochodu i będę go naprawiał.Oczywiście Pan prowadzący sprawę oznajmił,że pomogą mi znaleźć kupca za jak najwyższą cenę,żebym nie stracił na tym(nie powiedział mi wtedy ,że obniża mi kwotę do wypłaty,więc tak naprawdę zaoszczędzili oni) Dwa dni później podczas rozmowy telefonicznej Pan prowadzący szkodę powiedział:
Wypłacimy Panu kwotę 6200zł i mamy kupca za 8800zł.Nie rozumieją,że ja chcę go naprawić.
Skodę wstawiłem do warsztatu,gdzie naprawy dokonują za kwotę ok. 12 tys.zł(części i robocizna)
Nadmieniam,że samochód będzie przywrócony do stanu z przed wypadku na częściach używanych,aby zmieścić się w tej kwocie.Samochód oczywiście będzie miał niższą wartość rynkową po wypadku ok. 10-15 procent,za co powinni mi zapłacić również odszkodowanie.
Napisałem do nich odwołanie i czekam na ruch ubezpieczalni.
W załączeniu przesyłam kalkulację ubezpieczalni Uniqa oraz odwołanie,które wysłałem po otrzymaniu tego maila.
Proszę o pomoc!
Pozdrawiam!
Andrzej
Administrator

PostWysłany: 17 Kwi 2009 14:57    Temat postu:

Dzień dobry.

Szkoda likwidowana jest z OC, więc nie musi się Pan godzić na rozliczanie metodą szkody całkowitej, może Pan żądać odszkodowania za pojazd na naprawę do wyliczonej wartości pojazdu przed wypadkiem
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Osób Poszkodowanych w Wypadkach Strona Główna -> Szkody z AC Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: