|
Pomagając innym pomagasz sobie
|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Krzysztof Początkujący
|
Wysłany: 16 Kwi 2009 18:50 Temat postu: Moje auto ...???!!!??? |
|
|
TU właśnie wysłało mi pieniądze na konto za auto, był rzeczoznawca itp itd. Co do auta jest to stary Opel Kadett z 1992r tyle tylko, że w stanie idealnym. Kupiłem go od dziadka, który jeździł w niedziele do kościoła przez 17lat tym autem. TU przyznało mi 1300 z groszami i teraz moje pytanie - jak ma wyglądać odwołanie do tej kwoty??? Nie sa to duże pieniądze ale nie pozwole żeby TU tak mnie bezczelnie okradało. Nie ma sensu zakładać sprawy przez Waszą firme bo to są małe pieniądze ale prosze o nakierowanie mnie jak mam odwołać się (napisać pismo) do tego wszystkiego. Z góry bardzoe dziękuje za pomoc.
P.S.
Jak już mówiłem był to Opel z 1992 roku więc AC nie wchodziło w gre! W aucie było bardzo dużo nowych części, instalacja gazowa itp itd. Czy jak będe chciał zezłomować wrak to będe musiał zapłacić za w/w złomowanie ??? _________________ Moje auto  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Andrzej Administrator
|
Wysłany: 16 Kwi 2009 23:08 Temat postu: |
|
|
Dobry wieczór.
Pierwszą podstawową kwestię, którą należałoby rozpatrzyć w Pana przypadku to taką, czy towarzystwo ubezpieczeniowe uznało w przypadku Pana samochodu szkodę całkowitą, czy nie.
Jeżeli jest to szkoda całkowita, a z kwoty jaką Pan podał raczej na to by wygladało, to do określenia wartości pojazdu wzięto pod uwagę: rok produkcji, przebieg samochodu, stan techniczny, dokonywane naprawy, wyposażenie dodatkowe, datę pierwszej rejestracji.
Z tym, że jeśli szkoda likwidowana jest z OC, a tak jest w Pana przypadku, to nie musi się Pan godzić na rozliczanie metodą szkody całkowitej, może Pan żądać odszkodowania za pojazd na naprawę do wyliczonej wartości pojazdu przed wypadkiem.
Jeżeli nie jest to szkoda całkowita to:
Na wstępie radziłbym panu przed złożeniem odwołania skorzystanie z usług niezależnego rzeczonawcy np. z PZMot-u, jednak musiałby Pan najpierw rozważyć opłacalność powoływania przez pana takiego rzeczoznawcy. Stawki za opiniię rzeczoznawcy zaczynają się od 160 zł w zwyż. Opinia takiej osoby i powoływanie się na nią w odwołaniu miłałoby dużo większe szanse na pozytywne rozpatrzanie takiego odwołania.
Przykładowe odwołanie:
Miejscowość, dnia................
...................................................
(imię i nazwisko odwołującego się)
(adres odwołującego się)
(nazwa i adres organu odwoławczego TU)
Niniejszym pismem pragnę odwołać się od decyzji ................................................... (podać nazwę organu wydającego decyzję, jej ewentualny numer i data wydania), w której zaniżono mi wypłatę odszkodowania z tytułu polisy ..................................................., (podać serię i nr polisy) zawartej z Waszym Towarzystwem Ubezpieczeniowym.
(Przykład ewentualnej argumentacji stanowiska):
Nie zgadzam się ze stanowiskiem Waszego rzeczoznawcy, dotyczącym wysokości przyznanego mi odszkodowania.
Uważam, iż w protokole z oględzin samochodu nie zostały uwzględnione ………………………………………………………………………………………………………………………….(argumentacja najlepiej z kwotami zakupu potwierdzonymi fakturami)
Niezależny rzeczoznawca wycenił szkodę na kwotę……….
W związku z powyższym wnoszę o ponowne rozpatrzenie mojej sprawy i uznanie mojego roszczenia dotyczącego wysokości wypłaty należnego mi odszkodowania.
(podpis odwołującego się)
Załączniki:
- oryginały faktur
- oryginał faktury za opinię rzeczoznawcy
Kwestia opłaty za złomowanie:
Wykluczenia od nie pobierania opłaty za złomowanie jest wtedy, gdy:
1) pojazd jest zarejestrowany na terytorium kraju, zgodnie z odrębnymi przepisami;
2) pojazd wycofany z eksploatacji:
a) jest kompletny,
b) nie zawiera innych odpadów, które nie pochodzą z danego pojazdu.
Za pojazd kompletny uważa się pojazd, który zawiera wszystkie istotne elementy i jego masa jest nie mniejsza niż 90 % masy pojazdu. _________________ Andrzej |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|