Logo

Telefony kontaktowe:

+ 48 506 196 785
Fax 022 292 37 00

E-mail:
biuro@forum-osob-poszkodowanych.pl

Pomagając innym pomagasz sobie
Wypadek samochodowy

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Osób Poszkodowanych w Wypadkach Strona Główna -> Prawo i odszkodowania
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Nowicjusz
Początkujący

PostWysłany: 02 Kwi 2009 17:33    Temat postu: Wypadek samochodowy

Na początku listopada miałem wypadek samochodowy. Jadąc przez skrzyżowanie z drogi podporządkowanej wyjechał mi inny samochód. Policja przyznała jego winę . Po oględzinach rzeczoznawcy PZU stwierdziło, że koszty naprawy są większ od wartości samochodu, a co za tym idzie, że oddają mi tylko różnice wartości samochodu i tych części, które nadają się do sprzedaży. Tzn. od wartości rynkowej samochody odejmą wartoś tych dobrych części i wypłacą mi pozostałą kwotę, a wrak pojazdu, ja zabieram. Czy mogę wystąpić do PZU o wypłatę całej wartości pojazdu, jaka była przed wypadkiem, jakie są podstawy prawne??
Bogdan
Początkujący

PostWysłany: 02 Kwi 2009 18:23    Temat postu:

Witam.
Ja też kiedyś miałem podobną sytuację. Ubezpieczyciel wycenił szkodę i wrak, wypłacił odszkodowanie i oddał mi wrak. Fakt nie udało mi się go sprzedać za taką kwotę na jaką go wycenili, sprzedałem go 30% taniej. zastanawiam się, czy mogę jakoś te utracone 30% odzyskać?
Poczekam, może wypowie się ktoś kompetentny.
Jarek
Początkujący

PostWysłany: 02 Kwi 2009 18:27    Temat postu:

Cześć.
Ja też miałem podobną sytuację, z tym, że wrak sprzedałem za 50% wartości, nikt nie chciał zapłacić ceny ustalonej przez ubezpieczyciela.
Andrzej
Administrator

PostWysłany: 02 Kwi 2009 22:33    Temat postu:

Dobry wieczór.

Ubezpieczyciel oszacuje szkodę, wyceni ją, wyceni też wartość wraku, który Panu zwróci. Gdy nie sprzeda Pan wraku po takiej cenie na jaką wyceni Panu ubezpieczyciel, może Pan zwrócić się do ubezpieczyciela o wypłacenie różnicy powstałej pomiędzy wyceną ubezpieczycela, a kwotą sprzedaży.
Jola
Początkujący

PostWysłany: 07 Kwi 2009 15:44    Temat postu:

Hej.
Zgódż się na to. My mieliśmy czołowe zderzenie na śliskiej drodze i PZU też uznało szkodę całkowitą. Auto było ubezpieczone na 20000zł.. Od PZU dostaliśmy 9800 zł., a wrak oddaliśmy do firmy organizującej przetargi. Sprzedali go na drugi dzień. Samochód poszedł za 12300. My dostaliśmy 10320zł. (odliczono prowizję i koszt lawety). W sumie dostaliśmy 20120zł., a więc więcej niż kwota ubezpieczenia.
Uważaj na handlarzy z ogłoszeń w gazetach. Dają 1/3 tego co można
dostać na przetargu. Zapytaj w PZU jaka firma organizuje przetargi dla nich i z nią zawrzyj umowę komisu. Powodzenia
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Osób Poszkodowanych w Wypadkach Strona Główna -> Prawo i odszkodowania Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: