|
Pomagając innym pomagasz sobie
|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Ola Początkujący
|
Wysłany: 15 Kwi 2009 10:17 Temat postu: Uszkodzenie auta przez szybę |
|
|
Witam,
Niedawno z zabudowy balkonowej wypadła szyba, która rozbiła się koło mojego samochodu tak, że jej odpryski porysowały lakier. Szyba wypadła sama, gdyż nie wytrzymała napięć itp. Była oczywiście policja i wszystko spisała. W dniu zdarzenia przewodniczący wspólnoty mieszkaniowej powiedział, że naprawa zostanie pokryta z ubezpieczenia bloku. Niestety wczoraj gdy byłam znowu u przewodniczącego wspólnoty aby sprawę załatwić dowiedziałam się, że szkoda absolutnie nie zostanie pokryta przez ich ubezpieczenie a jeśli chcę pieniądze na naprawę to mogę się zgłosić do właścicielki lokalu jako, że podpisała umowę na założenie takiej zabudowy. Właścicielką jest starsza, samotna pani. Mam wrażenia, że Pan przewodniczący chce „zepchnąć” odpowiedzialność na właścicielkę lokalu gdyż liczy, że będzie mi jej szkoda i przez to zrobię naprawę z własnego ubezpieczenia. Nie ukrywam, że takie rozwiązanie mi raczej nie pasuje gdyż faktycznie nie chciała bym aby to właścicielka musiała płacić. Z tego co zdążyłam się dowiedzieć firma, która zakładała okna już nie istnieje. Dowiedziałam się również, że to wspólnota mieszkaniowa wybrała tą firmę i powiedziała mieszkańcom, że tylko przez nią mogą sobie założyć taką zabudowę. Ponadto pod tym, że taki typ okien jest w tym miejscu odpowiedni (blisko jeżdżą tramwaje) podpisał się architekt, którego zatrudnia wspólnota. Dlatego chciała bym się dowiedzieć czy mam jakieś szanse na to aby za szkodę odpowiedziała jednak wspólnota mieszkaniowa a nie właścicielka lokalu.  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Andrzej Administrator
|
Wysłany: 15 Kwi 2009 14:10 Temat postu: |
|
|
Dzień dobry.
Na pewno za wyrządzoną szkodę nie odpowie właścicielka, a mówi o tym jasno:
Art. 433 K.C. [Zajmujący pomieszczenie] Za szkodę wyrządzoną wyrzuceniem, wylaniem lub spadnięciem jakiegokolwiek przedmiotu z pomieszczenia jest odpowiedzialny ten, kto pomieszczenie zajmuje, chyba że szkoda nastąpiła wskutek siły wyższej albo wyłącznie z winy poszkodowanego lub osoby trzeciej, za którą zajmujący pomieszczenie nie ponosi odpowiedzialności i której działaniu nie mógł zapobiec.
Za wyrządzoną Pani szkodę odpowiada wspólnota w myśl K.C.:
Art. 434 [Posiadacz budowli] Za szkodę wyrządzoną przez zawalenie się budowli lub oderwanie się jej części odpowiedzialny jest samoistny posiadacz budowli, chyba że zawalenie się budowli lub oderwanie się jej części nie wynikło ani z braku utrzymania budowli w należytym stanie, ani z wady w budowie
Powinna Pani zgłosić szkodę do towarzystwa ubezpieczeniowego w którym ma Pani wykupionę polisę OC i wskazać jako odpowiedzialnego za powstałą szkodę wspólnotę mieszkaniową. Towarzystwo ubezpieczeniowe po zaspokojeniu Pani roszczeń regresem ubezpieczeniowym będzie dochodzić zwrotu wypłaconej kwoty od wspólnoty mieszkaniowej. _________________ Andrzej |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Andrzej Administrator
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|