| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Stanisław Początkujący
|
Wysłany: 22 Maj 2009 12:40 Temat postu: Ugoda |
|
|
| Szanowni Państwo! Mój bliski krewny spowodował wypadek samochodowy bedąc nietrzeźwym i potrącił młodą dziewczynę. Zbiegł z miejsca zdarzenia, a poszkodowana odniosła lekkie obrażenia i przed upływem 7 dni wróciła do domu. Wujek ma założoną sprawę, jednakże dziewczyna nie chce dodatkowo wnosić sprawy do sądu o odszkodowanie, tylko proponuje ugodę. Chodzi jej o pieniądze oczywiście. Moje pytanie zatem brzmi: czy w tej sytuacji obie strony mogą dojśc do porozumienia, spotykając się we własnych domach, czy jednak taka ugoda, aby była ważna i nie budziła wątpliwości powinna być zawarta z udziałem sądu?Czy wystarczy , że wujek zapłaci tej dziewczynie; jakie pismo najlepiej sporządzić, aby stanowiło dowód, że taka ugoda została zawarta? Sprawa jest pilna, dlatego będę wdzięczna za szybką odpowiedź. Dziękuję i pozdrawiam. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Ekspert Średnio zaawansowany
|
Wysłany: 22 Maj 2009 14:30 Temat postu: |
|
|
Ugoda może być zawarta.
Osobiście mam nadzieję, że Poszkodowana jej nie podpisze. Wujek jechał po alko, niech ponosi konsekwencje!!! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Astratus Początkujący
|
Wysłany: 16 Sie 2010 10:06 Temat postu: |
|
|
Kierowca będzie ścigany za przestępstwo z urzędu. Jeśli chodzi o odszkodowanie sprawa wygląda trochę inaczej. Odszkodowanie powinno być wypłacone z OC sprawcy a że był pod wpływem alkoholu ubezpieczyciel zastosuje regres czyli kwotę którą wypłaci ubezpieczyciel będzie ściągał od sprawcy.
Pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Astratus Początkujący
|
Wysłany: 16 Sie 2010 10:07 Temat postu: |
|
|
| Astratus napisał: | Kierowca będzie ścigany za przestępstwo z urzędu. Jeśli chodzi o odszkodowanie sprawa wygląda trochę inaczej. Odszkodowanie powinno być wypłacone z OC sprawcy a że był pod wpływem alkoholu ubezpieczyciel zastosuje regres czyli kwotę którą wypłaci ubezpieczyciel będzie ściągał od sprawcy.
Pozdrawiam |
Ugoda spowoduje najprawdopodobniej, że odszkodowanie będzie mniejsze niż się należy. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|