Logo

Telefony kontaktowe:

+ 48 506 196 785
Fax 022 292 37 00

E-mail:
biuro@forum-osob-poszkodowanych.pl

Pomagając innym pomagasz sobie
Ugoda

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Osób Poszkodowanych w Wypadkach Strona Główna -> Prawo i odszkodowania
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Stanisław
Początkujący

PostWysłany: 22 Maj 2009 12:40    Temat postu: Ugoda

Szanowni Państwo! Mój bliski krewny spowodował wypadek samochodowy bedąc nietrzeźwym i potrącił młodą dziewczynę. Zbiegł z miejsca zdarzenia, a poszkodowana odniosła lekkie obrażenia i przed upływem 7 dni wróciła do domu. Wujek ma założoną sprawę, jednakże dziewczyna nie chce dodatkowo wnosić sprawy do sądu o odszkodowanie, tylko proponuje ugodę. Chodzi jej o pieniądze oczywiście. Moje pytanie zatem brzmi: czy w tej sytuacji obie strony mogą dojśc do porozumienia, spotykając się we własnych domach, czy jednak taka ugoda, aby była ważna i nie budziła wątpliwości powinna być zawarta z udziałem sądu?Czy wystarczy , że wujek zapłaci tej dziewczynie; jakie pismo najlepiej sporządzić, aby stanowiło dowód, że taka ugoda została zawarta? Sprawa jest pilna, dlatego będę wdzięczna za szybką odpowiedź. Dziękuję i pozdrawiam.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
Ekspert
Średnio zaawansowany

PostWysłany: 22 Maj 2009 14:30    Temat postu:

Ugoda może być zawarta.

Osobiście mam nadzieję, że Poszkodowana jej nie podpisze. Wujek jechał po alko, niech ponosi konsekwencje!!!
Powrót do góry
Astratus
Początkujący

PostWysłany: 16 Sie 2010 10:06    Temat postu:

Kierowca będzie ścigany za przestępstwo z urzędu. Jeśli chodzi o odszkodowanie sprawa wygląda trochę inaczej. Odszkodowanie powinno być wypłacone z OC sprawcy a że był pod wpływem alkoholu ubezpieczyciel zastosuje regres czyli kwotę którą wypłaci ubezpieczyciel będzie ściągał od sprawcy.

Pozdrawiam
Powrót do góry
Astratus
Początkujący

PostWysłany: 16 Sie 2010 10:07    Temat postu:

Astratus napisał:
Kierowca będzie ścigany za przestępstwo z urzędu. Jeśli chodzi o odszkodowanie sprawa wygląda trochę inaczej. Odszkodowanie powinno być wypłacone z OC sprawcy a że był pod wpływem alkoholu ubezpieczyciel zastosuje regres czyli kwotę którą wypłaci ubezpieczyciel będzie ściągał od sprawcy.

Pozdrawiam

Ugoda spowoduje najprawdopodobniej, że odszkodowanie będzie mniejsze niż się należy.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Osób Poszkodowanych w Wypadkach Strona Główna -> Prawo i odszkodowania Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: