Logo

Telefony kontaktowe:

+ 48 506 196 785
Fax 022 292 37 00

E-mail:
biuro@forum-osob-poszkodowanych.pl

Pomagając innym pomagasz sobie
SPRAWA PRZEDAWNIONA CZY NIE?

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Osób Poszkodowanych w Wypadkach Strona Główna -> Prawo i odszkodowania
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
por55anek
Początkujący

PostWysłany: 29 Lip 2009 17:47    Temat postu: SPRAWA PRZEDAWNIONA CZY NIE?

WITAM WSZYSTKICH-mam pytanie?dwa lata temu sąsiada kuzyn przewrócił mnie na płot z cementu który leżał na ziemi bo był zniszczony,Ja dostałam wstrzasnienia mózgu i prawie nic nie pamietam jak mnie karetka zabierała,swiadkiem był mój syn wtedy,a sasiad nawet nie wezwał policji zeby to zgłosić i nie kazał tego robić mojemu synowi.Od tamtej pory tzn.od dwóch lat cierpie na zawroty głowy,straszny ból i jestem znerwicowana tym wszystkim bo ile moze boleć głowa.Nie wiem co mam robić bo to było 2 lata temu.Czy można to gdzieś oddać?Piszę bo porostu nie wiem co i jak mam załatwić i gdzie,i czy możliwe jest wniesienie sprawy do Sądu i rządać zadosczuczynienia,i czy ten co nie kazał tego zgłosić ponosi za to odpowiedzialność.W obecnej chwili sąsiad wyżywa się na mnie i na moich dzieciach.CO ROBIĆ?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika SkypeSkype
Andrzej
Administrator

PostWysłany: 30 Lip 2009 10:41    Temat postu:

Witam Panią.

Sprawa Pani nie uległa przedawnieniu, uległaby przedawnieniu, gdyby minął 3 letni okres od momentu zdarzenia. Sprawę może Pani wytoczyć przeciwko kuzynowi sąsiada z powództwa cywilnego. Okolicznością dla Pani na "in plus" jest też to, iż została wezwana karetka pogotowia, więc z udokumentowaniem medycznej strony zdarzenia nie będzie problemu. Pisze Pani, iż "od dwóch lat cierpię na zawroty głowy,straszny ból i jestem znerwicowana", jeżeli leczyła się Pani w związku z tymi dolegliwościami to dokumentacja medyczna też będzie potrzebna w Sądzie. Ma Pani świadka tego zdarzenia w osobie Pani syna, lecz jest to osoba z Panią spokrewniona, która może być "zainteresowana" w pozytywnym dla Pani rozstrzygnięciu w/w sprawy w Sądzie, co może nie być przez Sąd traktowane jako w "100% prawdziwe". Gdyby to był świadek lub świadkowie nie spokrewnieni z Panią sprawa dla Sądu byłaby bardziej "klarowna". Może Pani bardziej "uprawdopodobnić" zeznania Pani syna jak i zeznania wszystkich świadków, wnoszą do Sądu wniosek o zaprzysiężenie świadków-odebranie przyrzeczenia-uprzedzenie świadków o odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych zeznań.
por55anek
Początkujący

PostWysłany: 30 Lip 2009 17:17    Temat postu:

Bardzo przepraszam ale sie pomyliłam,minoł już czas 3 lat,czyli nic z tego raczej nie będzie.Teraz to chyba już nic nie da się zrobić Sad
Powrót do góry
Andrzej
Administrator

PostWysłany: 31 Lip 2009 15:41    Temat postu:

Witam ponownie.

Proszę nam podać dokładną datę w/w zdarzenia, byśmy mogli Pani odpowiedzieć w 100%, czy sprawa jest przedawniona.
por55anek
Początkujący

PostWysłany: 31 Lip 2009 19:06    Temat postu:

TO ZDARZYŁO SIĘ 1.01.2006.PROSZĘ BARDZO,ALE WIEM ZE JUŻ RACZEJ ZAPÓŹNO.
Powrót do góry
Andrzej
Administrator

PostWysłany: 31 Lip 2009 21:55    Temat postu:

Witam ponownie.

Jeżeli zdarzenie miało miejsce dnia 01.012006 to sprawa jest już przedawniona.
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Osób Poszkodowanych w Wypadkach Strona Główna -> Prawo i odszkodowania Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: