| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
por55anek Początkujący
|
Wysłany: 29 Lip 2009 17:47 Temat postu: SPRAWA PRZEDAWNIONA CZY NIE? |
|
|
| WITAM WSZYSTKICH-mam pytanie?dwa lata temu sąsiada kuzyn przewrócił mnie na płot z cementu który leżał na ziemi bo był zniszczony,Ja dostałam wstrzasnienia mózgu i prawie nic nie pamietam jak mnie karetka zabierała,swiadkiem był mój syn wtedy,a sasiad nawet nie wezwał policji zeby to zgłosić i nie kazał tego robić mojemu synowi.Od tamtej pory tzn.od dwóch lat cierpie na zawroty głowy,straszny ból i jestem znerwicowana tym wszystkim bo ile moze boleć głowa.Nie wiem co mam robić bo to było 2 lata temu.Czy można to gdzieś oddać?Piszę bo porostu nie wiem co i jak mam załatwić i gdzie,i czy możliwe jest wniesienie sprawy do Sądu i rządać zadosczuczynienia,i czy ten co nie kazał tego zgłosić ponosi za to odpowiedzialność.W obecnej chwili sąsiad wyżywa się na mnie i na moich dzieciach.CO ROBIĆ? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Andrzej Administrator
|
Wysłany: 30 Lip 2009 10:41 Temat postu: |
|
|
Witam Panią.
Sprawa Pani nie uległa przedawnieniu, uległaby przedawnieniu, gdyby minął 3 letni okres od momentu zdarzenia. Sprawę może Pani wytoczyć przeciwko kuzynowi sąsiada z powództwa cywilnego. Okolicznością dla Pani na "in plus" jest też to, iż została wezwana karetka pogotowia, więc z udokumentowaniem medycznej strony zdarzenia nie będzie problemu. Pisze Pani, iż "od dwóch lat cierpię na zawroty głowy,straszny ból i jestem znerwicowana", jeżeli leczyła się Pani w związku z tymi dolegliwościami to dokumentacja medyczna też będzie potrzebna w Sądzie. Ma Pani świadka tego zdarzenia w osobie Pani syna, lecz jest to osoba z Panią spokrewniona, która może być "zainteresowana" w pozytywnym dla Pani rozstrzygnięciu w/w sprawy w Sądzie, co może nie być przez Sąd traktowane jako w "100% prawdziwe". Gdyby to był świadek lub świadkowie nie spokrewnieni z Panią sprawa dla Sądu byłaby bardziej "klarowna". Może Pani bardziej "uprawdopodobnić" zeznania Pani syna jak i zeznania wszystkich świadków, wnoszą do Sądu wniosek o zaprzysiężenie świadków-odebranie przyrzeczenia-uprzedzenie świadków o odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych zeznań. _________________ Andrzej |
|
| Powrót do góry |
|
 |
por55anek Początkujący
|
Wysłany: 30 Lip 2009 17:17 Temat postu: |
|
|
Bardzo przepraszam ale sie pomyliłam,minoł już czas 3 lat,czyli nic z tego raczej nie będzie.Teraz to chyba już nic nie da się zrobić  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Andrzej Administrator
|
Wysłany: 31 Lip 2009 15:41 Temat postu: |
|
|
Witam ponownie.
Proszę nam podać dokładną datę w/w zdarzenia, byśmy mogli Pani odpowiedzieć w 100%, czy sprawa jest przedawniona. _________________ Andrzej |
|
| Powrót do góry |
|
 |
por55anek Początkujący
|
Wysłany: 31 Lip 2009 19:06 Temat postu: |
|
|
| TO ZDARZYŁO SIĘ 1.01.2006.PROSZĘ BARDZO,ALE WIEM ZE JUŻ RACZEJ ZAPÓŹNO. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Andrzej Administrator
|
Wysłany: 31 Lip 2009 21:55 Temat postu: |
|
|
Witam ponownie.
Jeżeli zdarzenie miało miejsce dnia 01.012006 to sprawa jest już przedawniona. _________________ Andrzej |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|