| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Jarosław Początkujący
|
Wysłany: 11 Kwi 2009 17:07 Temat postu: Przedawnienie... |
|
|
Witam wszystkich.
Mam pytanie odnośnie przedawnienia się sprawy.
Wypadek miał miejsce we wrześniu 1997 roku, a konkretnie ja byłem poszkodowanym jako pasażer, ale sąd ustalił wspołwinę dla obu kierowcow.
Jeśli jeszcze mam czas to z czyjej polisy mogę sie starac o odszkodowanie. _________________ -------- Bałtyk - Wita ! ---------------- |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Bogdan Początkujący
|
Wysłany: 11 Kwi 2009 17:16 Temat postu: |
|
|
Cześć Jarek.
Stara sprawa, może być ciężko. Coś kiedyś słyszałem, że towarzystwa ubezpieczeniowe rozpatrują sprawy, które miały finał w sądzie, ale nie dlużej niż 10 lat wstecz, od daty zaistnienia wypadku. _________________ Bogdan |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Sylwia Początkujący
|
Wysłany: 11 Kwi 2009 19:06 Temat postu: |
|
|
Witam Panów.
Chyba okres ubiegania się o odszkodowanie za sprawy, które miały finał w sądzie wydłuzył się do 20 lat, ale to musisz Jarku sobie sprawdzić. Była jakoś niedawno nowelizacja. _________________ Sylwia |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Sylwia Początkujący
|
Wysłany: 11 Kwi 2009 22:11 Temat postu: |
|
|
Zapomniałam dodać.
O odszkodowanie będziesz się mógł ubiegać od obydwu kierujących. _________________ Sylwia |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Andrzej Administrator
|
Wysłany: 11 Kwi 2009 22:29 Temat postu: |
|
|
Dobry wieczór.
Jest dokładnie tak jak napisała wcześniej Pani Sylwia. O odszkodowanie może się Pan ubiegać od obydwu kierujących, gdyż sąd ustalił współwinę obu kierujących. Okres przedawnienia minie dopiero po 20 latach, gdyż:
USTAWA
z dnia 16 lutego 2007 r.
o zmianie ustawy – Kodeks cywilny
Art. 1. W ustawie z dnia 23 kwietnia 1964 r. – Kodeks cywilny (Dz. U. Nr 16, poz. 93, z późn. zm.1)) wprowadza się następujące zmiany:
1) uchyla się art. 442;
2) dodaje się art. 4421 w brzmieniu:
„Art. 4421. § 1. Roszczenie o naprawienie szkody wyrządzonej czynem niedozwolonym ulega przedawnieniu z upływem lat trzech od dnia, w którym poszkodowany dowiedział się o szkodzie i o osobie obowiązanej do jej naprawienia. Jednakże termin ten nie może być dłuższy niż dziesięć lat od dnia, w którym nastąpiło zdarzenie wywołujące szkodę.
§ 2. Jeżeli szkoda wynikła ze zbrodni lub występku, roszczenie o naprawienie szkody ulega przedawnieniu z upływem lat dwudziestu od dnia popełnienia przestępstwa bez względu na to, kiedy poszkodowany dowiedział się o szkodzie i o osobie obowiązanej do jej naprawienia.
§ 3. W razie wyrządzenia szkody na osobie, przedawnienie nie może skończyć się wcześniej niż z upływem lat trzech od dnia, w którym poszkodowany dowiedział się o szkodzie i o osobie obowiązanej do jej naprawienia.
§ 4. Przedawnienie roszczeń osoby małoletniej o naprawienie szkody na osobie nie może skończyć się wcześniej niż z upływem lat dwóch od uzyskania przez nią pełnoletności.”.
Art. 2. Do roszczeń, o których mowa w art. 1, powstałych przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy, a według przepisów dotychczasowych w tym dniu jeszcze nieprzedawnionych, stosuje się przepisy art. 4421 Kodeksu cywilnego.
Art. 3. Ustawa wchodzi w życie po upływie trzech miesięcy od dnia ogłoszenia. _________________ Andrzej |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Pomocny Początkujący
|
Wysłany: 14 Kwi 2009 14:02 Temat postu: |
|
|
| W momencie wejścia w życie ustawy nowelizującej kodeks cywilny w zakresie dotyczącym przedawnienia roszczenia Twoje roszczenie nie było przedawnione tj. nie minęło 10 lat, więc do Twoje szkody zastosowanie mają nowe przepisy, termin przedawnienia 20 lat. Możesz wystąpić do ubezpieczycieli. W przypadku współwiny masz możliwość wyboru dłużnika tj. zakładu ubezpieczeń od którego będziesz dochodził odszkodowania. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
pati Początkujący
|
Wysłany: 17 Lip 2009 20:01 Temat postu: |
|
|
Proponuje z takim problemem zwrócic sie do firmy ktora specjalizuje sie w prowadzeniu takich spraw . Ja mialam kiedys wypadek i skozystalam z takiej firmy -- owszem potracili swoej ale i tak bylam zadowolona - nie musialam sie martwic o adwokata , o pisma, odwloania itp. wszystko zalatwili sami .
Pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|