Logo

Telefony kontaktowe:

+ 48 506 196 785
Fax 022 292 37 00

E-mail:
biuro@forum-osob-poszkodowanych.pl

Pomagając innym pomagasz sobie
Przedawnienie...

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Osób Poszkodowanych w Wypadkach Strona Główna -> Prawo i odszkodowania
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Jarosław
Początkujący

PostWysłany: 11 Kwi 2009 17:07    Temat postu: Przedawnienie...

Witam wszystkich.
Mam pytanie odnośnie przedawnienia się sprawy.
Wypadek miał miejsce we wrześniu 1997 roku, a konkretnie ja byłem poszkodowanym jako pasażer, ale sąd ustalił wspołwinę dla obu kierowcow.
Jeśli jeszcze mam czas to z czyjej polisy mogę sie starac o odszkodowanie.
Bogdan
Początkujący

PostWysłany: 11 Kwi 2009 17:16    Temat postu:

Cześć Jarek.

Stara sprawa, może być ciężko. Coś kiedyś słyszałem, że towarzystwa ubezpieczeniowe rozpatrują sprawy, które miały finał w sądzie, ale nie dlużej niż 10 lat wstecz, od daty zaistnienia wypadku.
Sylwia
Początkujący

PostWysłany: 11 Kwi 2009 19:06    Temat postu:

Witam Panów.

Chyba okres ubiegania się o odszkodowanie za sprawy, które miały finał w sądzie wydłuzył się do 20 lat, ale to musisz Jarku sobie sprawdzić. Była jakoś niedawno nowelizacja.
Sylwia
Początkujący

PostWysłany: 11 Kwi 2009 22:11    Temat postu:

Zapomniałam dodać.
O odszkodowanie będziesz się mógł ubiegać od obydwu kierujących.
Andrzej
Administrator

PostWysłany: 11 Kwi 2009 22:29    Temat postu:

Dobry wieczór.
Jest dokładnie tak jak napisała wcześniej Pani Sylwia. O odszkodowanie może się Pan ubiegać od obydwu kierujących, gdyż sąd ustalił współwinę obu kierujących. Okres przedawnienia minie dopiero po 20 latach, gdyż:

USTAWA

z dnia 16 lutego 2007 r.

o zmianie ustawy – Kodeks cywilny

Art. 1. W ustawie z dnia 23 kwietnia 1964 r. – Kodeks cywilny (Dz. U. Nr 16, poz. 93, z późn. zm.1)) wprowadza się następujące zmiany:

1) uchyla się art. 442;

2) dodaje się art. 4421 w brzmieniu:

„Art. 4421. § 1. Roszczenie o naprawienie szkody wyrządzonej czynem niedozwolonym ulega przedawnieniu z upływem lat trzech od dnia, w którym poszkodowany dowiedział się o szkodzie i o osobie obowiązanej do jej naprawienia. Jednakże termin ten nie może być dłuższy niż dziesięć lat od dnia, w którym nastąpiło zdarzenie wywołujące szkodę.

§ 2. Jeżeli szkoda wynikła ze zbrodni lub występku, roszczenie o naprawienie szkody ulega przedawnieniu z upływem lat dwudziestu od dnia popełnienia przestępstwa bez względu na to, kiedy poszkodowany dowiedział się o szkodzie i o osobie obowiązanej do jej naprawienia.

§ 3. W razie wyrządzenia szkody na osobie, przedawnienie nie może skończyć się wcześniej niż z upływem lat trzech od dnia, w którym poszkodowany dowiedział się o szkodzie i o osobie obowiązanej do jej naprawienia.

§ 4. Przedawnienie roszczeń osoby małoletniej o naprawienie szkody na osobie nie może skończyć się wcześniej niż z upływem lat dwóch od uzyskania przez nią pełnoletności.”.

Art. 2. Do roszczeń, o których mowa w art. 1, powstałych przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy, a według przepisów dotychczasowych w tym dniu jeszcze nieprzedawnionych, stosuje się przepisy art. 4421 Kodeksu cywilnego.

Art. 3. Ustawa wchodzi w życie po upływie trzech miesięcy od dnia ogłoszenia.
Pomocny
Początkujący

PostWysłany: 14 Kwi 2009 14:02    Temat postu:

W momencie wejścia w życie ustawy nowelizującej kodeks cywilny w zakresie dotyczącym przedawnienia roszczenia Twoje roszczenie nie było przedawnione tj. nie minęło 10 lat, więc do Twoje szkody zastosowanie mają nowe przepisy, termin przedawnienia 20 lat. Możesz wystąpić do ubezpieczycieli. W przypadku współwiny masz możliwość wyboru dłużnika tj. zakładu ubezpieczeń od którego będziesz dochodził odszkodowania.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
pati
Początkujący

PostWysłany: 17 Lip 2009 20:01    Temat postu:

Proponuje z takim problemem zwrócic sie do firmy ktora specjalizuje sie w prowadzeniu takich spraw . Ja mialam kiedys wypadek i skozystalam z takiej firmy -- owszem potracili swoej ale i tak bylam zadowolona - nie musialam sie martwic o adwokata , o pisma, odwloania itp. wszystko zalatwili sami .

Pozdrawiam
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Osób Poszkodowanych w Wypadkach Strona Główna -> Prawo i odszkodowania Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: