|
Pomagając innym pomagasz sobie
|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
BDavid Początkujący
|
Wysłany: 04 Sie 2011 15:43 Temat postu: Odszkodowanie - wypadek na rowerze, wymuszenie pierwszeństwa |
|
|
Witam,
3 tygodnie temu jadąc rowerem na wprost przez skrzyżowanie zostałem potrącony przez auto, skręcające z naprzeciwka w lewo.
Była policja, karetka - oczywiście wina kierowcy auta.
Mam złamaną prawą rękę (kość łódeczkowata z lekkim przemieszczeniem).
Ręka w gipsie na 8 tygodni, dwa miesiące wakacji, shit...
Rower rozbity - wysłałem już kosztorys naprawy.
Ale teraz jest druga sprawa - zadośćuczynienie za szkody osobowe
1. złamana ręka - 8 tygodni w gipsie + prawdopodobnie drugie tyle po zdjeciu w stabilizatorze na doleczenie
2. nie mogę wyjechać na wakacje bo z gipsem to słabo - musiałem przełożyć wyjazd na wrzesień - córka starci pierwsze dwa tygodnie zerówki, miała obiecany wyjazd
3. nie mogę normalnie funkcjonować bo jestem praworęczny
4. nie mogę uprawiać sportów - dotychczas dużo jeździłem rowerem i konno
5. rowerem dowoziłem dokumenty do firm z którymi współpracuje żona, teraz nie mogę, jeżdżę komunikacją
Ogólnie mam utrudnione życie teraz, a potem będę musiał odzyskać kondycję fizyczną etc.
Proszę o radę co robić i o ile mogę walczyć z ubezpieczycielem sprawcy wypadku.
Pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Specjalista Administrator
|
Wysłany: 05 Sie 2011 22:46 Temat postu: Co dale robić ... |
|
|
Jeśli Pan chce samodzielnie podjąć to wyzwanie uzyskania adekwatnego odszkodowania proponuje skrupulatnie gromadzić wszelkie dokumenty medyczne i kosztowe związane z leczeniem i rehabilitacją,
(np. faktury za leki, dojazdy do lekarza i zabiegi rehabilitacyjne,dodatkowe badania, zabiegi nie refundowane przez NFZ a wskazane przez lekarza prowadzącego jako pomocne w usprawnieniu złamanej kończyny...).
Jeśli ma Pan jakieś blizny po wypadku warto je sfotografować , dobrze opisać i wysłać do TU wraz z pełną dokumentacją .
Jest możliwość wniesienia dodatkowego roszczenia za obniżony komfort życia, straty związane z wykonywaną pracą itd.
Korzystne jest w miarę szybkie zgłoszenie roszczeń do TU gdyż wraz z upływem czasu i rehabilitacją spada procentowy uszczerbek na zdrowiu, który ma wpływ bezpośredni na kwotę samego odszkodowania.
W zakresie udzielenia Panu jednoznacznej odpowiedzi co do kwoty jaką Pan może rościć nie jestem w stanie tego określić. Do tego są potrzebne opinie prawników i lekarzy orzeczników. Odszkodowanie powinno być Panu wypłacone do 30 dni, wg. ustawy. Ubezpieczyciele jednak notorycznie łamią ten przepis jeśli mają do czynienia z klientem który występuje bez dobrego pełnomocnika,.
Później będzie Pan wezwany na komisję lekarską. Wyniki pracy takich komisji w postaci orzeczeń o procentowym uszczerbku na zdrowiu zwykle mają mało wspólnego z faktycznymi obrażeniami.
Po tej komisji TU powinno wysłać do Pana decyzję o przyznanej kwocie odszkodowania. W większości przypadków są to kwoty znacznie zaniżone. _________________ Z poważaniem.
Administrator Forum Osób Poszkodowanych w Wypadkach
Zawsze do Państwa dyspozycji. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Agnieszka2585 Początkujący
|
Wysłany: 29 Sie 2011 10:36 Temat postu: ....................... |
|
|
 |