Logo

Telefony kontaktowe:

+ 48 506 196 785
Fax 022 292 37 00

E-mail:
biuro@forum-osob-poszkodowanych.pl

Pomagając innym pomagasz sobie
Miałem wypadek ze skutkiem śmiertelnym co mi za to grozi ???

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Osób Poszkodowanych w Wypadkach Strona Główna -> Prawo i odszkodowania
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Polo
Początkujący

PostWysłany: 23 Cze 2009 22:05    Temat postu: Miałem wypadek ze skutkiem śmiertelnym co mi za to grozi ???

Miałem wypadek ze skutkiem śmiertelnym co mi za to grozi Czy mogą mi zabrać prawo do jazdy. Byłem trzeźwy nie zażywałem żadnych środków odurzających. Dziewczyny która zginęła ma zemną dobre kontakty ona jechała ze mną w samochodzie jechałem 100 km z drogi głównej wjeżdżałem do miasta wyskoczył mi samochód na jezdnie ominąłem go wpadłem w poślizg uderzyłem w drzewo tamten samochód
uciekł a nie mam świadków ze samochód mi wyskoczył !!!!! Pasażerka
zginęła na miejscu a biegły w swojej opinii napisał ze jechałem 103 km/h .
Co mogę zrobić i czy mogę się odwołać jeśli tak to na jakiej podstawie.
piotr11
Zaawansowany

PostWysłany: 25 Cze 2009 16:31    Temat postu:

W danej sprawie wszystko będzie zależało od wyroku sądu. Rzeczywiście w podanych okolicznościach trudno będzie udowodnić fakt, iż w wypadku uczestniczył jeszcze jeden samochód. Co najwyżej można by dokonać dokładniejszych oględzin miejsca zdarzenia w poszukiwaniu śladów hamowania tego pojazdu. Jeśli jednak śladów takich nie da się znaleźć i nie znajdzie się również żaden świadek zdarzenia, to wyrok sądu będzie najprawdopodobniej skazujący, gdyż kierowca przekroczył dopuszczalną prędkość na obszarze niezabudowanym, a już na pewno nie dostosował prędkości do warunków panujących na drodze, czego najlepszym dowodem jest fakt zaistnienia wypadku. Fakt, iż kierowca był trzeźwy będzie miał decydujący wpływ na zastosowanie łagodniejszej klasyfikacji prawnej czynu, a co za tym idzie również na orzeczenie łagodniejszej kary, nie będzie miał jednak wpływu na orzeczenie o winie.
piotr11
Zaawansowany

PostWysłany: 25 Cze 2009 16:31    Temat postu:

Zgodnie z art. 177 §2 kodeksu karnego osoba, która naruszając choćby nieumyślnie (czyli tak, jak w tym przypadku) zasady bezpieczeństwa
w ruchu lądowym (czyli w rzeczonej sytuacji nadmierna prędkość), powoduje nieumyślnie wypadek, którego następstwem jest śmierć człowieka, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do 8 lat. Sądy zazwyczaj orzekają kary w „połowie” ustawowego zagrożenia, toteż jeśli sprawca nie był wcześniej karany zostałby najprawdopodobniej skazany na rok lub dwa pozbawienia wolności w zawieszeniu na określony przez sąd okres czasu (np. trzy lata).

Jeśli chodzi o zastosowanie w danej sprawie środka karnego w postaci zakazu prowadzenia pojazdów, to zgodnie z art. 42 §1 kk w przypadku skazania za przestępstwo wyżej opisane sąd może taki środek
orzec. Nie jest on obligatoryjny, przynajmniej w opisanych w pytaniu okolicznościach wypadku. Niemniej jednak sąd nie ma prawa w rzeczonej sytuacji orzec zakazu prowadzenia pojazdów na zawsze wobec oskarżonego.
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Osób Poszkodowanych w Wypadkach Strona Główna -> Prawo i odszkodowania Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: